De eindleeftijd van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen stijgt voor veel beroepen niet mee met de AOW-leeftijd. Dat betekent dat de onverzekerbare periode steeds langer wordt, concludeert onderzoeksbureau MoneyView in hun AOV-special. Opvallend is dat het niet alleen de stratenmaker en stukadoor zijn die vroeg onverzekerbaar worden, maar ook bijvoorbeeld dj’s, tatoeëerders en tv-presentatoren.

Onverzekerbare periode wordt voor veel beroepen steeds langer

Uit het overzicht dat MoneyView maakte, valt ook op dat er veel verschil zit tussen de aanbieders. Caféhouders worden door drie partijen helemaal niet geaccepteerd, vier aanbieders gaan tot maximaal 60 jaar en nog eens vier verzekeraars hebben geen vervroegde eindleeftijd. De onderzoekers noemen het wel positief dat beperkte eindleeftijden niet verder worden verlaagd, “ondanks het gegeven dat enkele verzekeraars bij MoneyView aangeven dat bepaalde beroepen zeer risicovol zijn om te verzekeren.”

Verplichte AOV

Als een eindleeftijd stijgt bij een verzekeraar, komt dat volgens MoneyView voornamelijk vanwege de oplopende AOW-leeftijd en de concurrentiepositie. “Daarnaast speelt de discussie over een verplichte AOV een rol; door beperkte eindleeftijden te verhogen (bijvoorbeeld van 55 jaar naar 60 jaar), bevoordelen verzekeraars ook hun eigen positie ten opzichte van een eventuele verplichte AOV.” Slechts één verzekeraar heeft afgelopen jaar de leeftijden verhoogd omdat de werkzaamheden in bepaalde beroepen zijn veranderd waardoor het risico beter verzekerbaar is.

Winnaars

MoneyView deelt in de specials ook sterren uit aan de beste producten in de categorieën Prijs en Voorwaarden. Op Prijs zijn de best beoordeelde AOV’s de Aegon AOV Variant Ongevallen en Univé met de Risicoverminderaar ongeval en ziekte. Op voorwaarden kregen twee AOV’s van de Amersfoortse (AOV en Flexibele AOV) en de Soepel&Zeker AOV van Movir de hoogste beoordelingen.

Bron: Amweb