Brand

Een brand is een verbranding met vuur die zich ongehinderd uit kan breiden en schade en/of gevaar veroorzaakt.

Een brand kan ontstaan door een ongeluk zoals kortsluiting, maar ook door opzet (brandstichting).

Vuur kan alleen ontstaan als sprake is van de volgende drie factoren:

1. brandbaar materiaal
2. zuurstof
3. een voldoende hoge ontbrandingstemperatuur

Deze drie factoren tezamen wordt de “branddriehoek” of “brandcirkel” genoemd.

Als mengverhouding wordt meegenomen spreekt men van de “brandvierhoek”. En als er ook een katalysator in het spel is, is er sprake van de brandvijfhoek. Een voorbeeld van een katalysator is het laten branden van een suikerklontje door er sigarettenas op doen: de suiker brandt niet zonder de sigarettenas, maar de sigarettenas wordt niet verbruikt. De sigarettenas werkt als katalysator.

De meeste branden betreffen een zeer snelle oxidatie, ofwel een reactie van een chemische stof (in de praktijk meerdere stoffen) met zuurstof. Deze zuurstof kan ook in een van de betrokken stoffen aanwezig zijn, zoals in organische peroxide.

Koolwaterstoffen zijn over het algemeen de meest bij brand betrokken stoffen aangezien deze stoffen in zeer veel producten aanwezig zijn. Koolwaterstoffen kenmerken zich door de aanwezigheid van koolstof en waterstof in het molecuul. Deze beide stoffen oxideren zonder veel moeite met zuurstof.

De grootste bedreiging van een brand voor mensenlevens zijn niet zozeer de vlammen, maar de rook en hete (rook)gassen. De koolmonoxide in de rook doet mensen stikken en de rook vormt een ondoorzichtig gordijn, waardoor men compleet gedesoriënteerd kan raken, zelfs in de eigen woning, en zo de (nood)uitgang van het gebouw niet meer kan vinden, met alle gevolgen van dien. De hoge temperatuur kan binnen seconden de longblaasjes verbranden en zo de longen compleet uitschakelen waardoor het lichaam niet meer van zuurstof voorzien kan worden en de dood onvermijdelijk is.

Checklist brand

Checklist brand is ontwikkeld door het ineenslaan van de handen van verzekeraars en brandweer om ondernemers te wijzen op het belang van brandveilig ondernemen.  Doel Het doel van de checklist checklistbrand.nl is om ondernemers te helpen bij het zoveel mogelijk voorkomen van brandschade door voorlichting en gerichte preventieadviezen. De website biedt tools om ondernemers

Door |2022-02-26T09:22:21+01:0025/02/2022|Categorieën: Brand|Tags: , |

Duizenden alarminstallaties geven vanaf 1 april 2022 geen melding door

Duizenden alarminstallaties bij ondernemers en particulieren geven vanaf 1 april 2022 bij inbraak of brand geen alarm meer door. Op die datum staakt KPN haar ISDN-netwerk. Het ISDN-netwerk zorgt voor een doormelding naar een alarmcentrale. Dit betekent dat de bewakingsdienst of politie vanaf 1 april niet meer gealarmeerd wordt.

Door |2022-02-26T09:20:21+01:0023/01/2022|Categorieën: Brand|Tags: , |

Assurantiekantoor

Logo
Lomanskamp 50
7588 SB Beuningen, Overijssel
Telefoon: 0541-363508
E-mail: info@bonv.nl

Openingstijden

Maandag09:00 - 17:00
Dinsdag09:00 - 17:00
Woensdag09:00 - 17:00
Donderdag09:00 - 17:00
Vrijdag09:00 - 17:00

Op zaterdagen, zondagen en feestdagen zijn wij gesloten

Bonnes verzekeringen
Ga naar de bovenkant