De schade aan huizen door de vonkenregen in Scheveningen wordt normaal gesproken gedekt door de verzekering. Bij auto’s hangt het af van de dekking. Bij de meeste allrisk-verzekeringen is de brandschade wel gedekt, bij minder uitgebreide pakketten verschilt dat per verzekeraar.

Dat zegt de Bond van Verzekeraars in een reactie op het vliegvuur dat ontstond door het enorme vreugdevuur op het strand van Scheveningen. Door de enorme hitte raakten ook fietsen beschadigd die op of rond de boulevard stonden. In de meeste gevallen kunnen de eigenaren die schade niet verhalen op de verzekering.

De gemeente Den Haag wees eerder via Twitter al op de mogelijkheid kosteloos de gemeente aansprakelijk te stellen in het geval dat de verzekering de brandschade niet dekt en er sprake was van „een gevaarlijke situatie.” De schade moet duidelijk worden beschreven en moeten er foto’s worden meegestuurd. Of de gemeente de schade daadwerkelijk vergoedt hangt af van „wetgeving en jurisprudentie.”

De Bond van Verzekeraars kon woensdag nog geen indicatie geven van de totale schade in Scheveningen. Verzekeraars kunnen bij dergelijke incidenten ook besluiten de schade te verhalen op de veroorzaker. Op dit moment is dat niet aan de orde, zegt een woordvoerder. Woensdagmiddag komt de bond met een schatting van de totale schade van de jaarwisseling.

Bron: De Telegraaf