Sterke wachtwoorden zijn een element die van levensbelang is in het beveiligingsbeleid van een organisatie. Helaas nemen de meeste mensen niet de moeite om sterke wachtwoorden te gebruiken. Dit bleek opnieuw uit een recent onderzoek gedaan door Google. Ook als een account gehackt is, blijven mensen meestal hun eigen vertrouwde wachtwoorden gebruiken.

Wachtwoord spuiten

Voor hackers maken deze mensen het wel heel gemakkelijk: er worden zoveel mogelijk gebruikersnamen verzameld, waar aansluitend een lijst van de meest voorkomende onveilige wachtwoorden op geprobeerd wordt. Deze aanvalsmethode heet wachtwoord spuiten. Wachtwoord spuiten is veel efficiënter dan de bekende “brute kracht” methode, waarbij wordt getracht met verschillende combinaties van wachtwoorden en gebruikersnamen in te loggen in een account.

Verminderen van cyberrisico’s

Door naast het instellen van een sterk wachtwoord, tweestapsverificatie te gebruiken wordt een extra beveiligingslaag aan een account toegevoegd. Er bestaan verschillende vormen van tweestapsverificatie, ook wel security key, dubbele beveiliging of authenticatie genaamd. De meest bekende is een toegangscode die naar een vertrouwd apparaat wordt gestuurd om in te kunnen loggen. Hackers hebben aan een gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer voldoende om toegang tot een account te krijgen.

Sterk wachtwoordbeheer

Zonder wachtwoordbeheer is het bijna onmogelijk om een account te beveiligen: al snel worden wachtwoorden immers hergebruikt. Veel mensen schrijven de wachtwoorden op of maken ze te eenvoudig zodat deze gemakkelijk te onthouden zijn. Met wachtwoordbeheer wordt dit allemaal vermeden.

Cyberverzekering

Ondernemers zijn voortdurend bezig om hun bedrijf te optimaliseren. En dat gaat meestal samen met automatisering en digitalisering. De voordelen hiervan zijn duidelijk, maar hierdoor worden ook nieuwe risico’s gelopen. Steeds meer worden bedrijven getroffen door virussen, hacks, DDos-aanvallen, ransomware en systeeminbraken, ondanks bovenstaande opgevolgde adviezen. Maar ook het risico van lekken van gegevens door menselijke fouten of technisch falen. Dat kan een enorme impact hebben op een onderneming. Met de cyberverzekering wordt uw bedrijf beschermt tegen schade door cyberincidenten.