Dagvergoeding na diefstal vaak veel te laag voor huurauto

Als een auto gestolen wordt hanteren verzekeraars een wachttijd voor de schade wordt vergoed. Tijdens deze wachttijd hebben verzekerden recht op vervangend vervoer of wordt door verzekeraars een vergoeding voor een huurauto uitbetaald. Wie recht heeft op deze vergoeding, krijgt volgens productvergelijker MoneyView, meestal onvoldoende om een auto uit de goedkoopste klasse te kunnen huren.

Wachttijd

De wachttijd geeft opsporingsdiensten tijd om de auto terug te vinden. Voor de meeste verzekeraars bedraagt die wachttijd 30 dagen. Een klein aantal verzekeraars betaalt na 20 dagen de schade. MoneyView merkt in de productspecial autoverzekeringen overigens op dat de kans dat de auto wordt teruggevonden na 30 dagen niet veel groter is dan na 20 dagen.

Huurauto vergoeding

Tijdens de wachttijd biedt een derde van de verzekeraars kosteloos vervangend vervoer aan. Het overige deel geeft een vergoeding. MoneyView constateert dat de dagvergoedingen bij autoverzekeraars sterk uiteen lopen. Ruim de helft van de aanbieders betaalt niet meer dan 12 tot 15 euro per dag, terwijl een huurauto uit de kleinste klasse al snel 35 euro per dag kost.

Voorwaarden verzekeraars

In de productspecial geeft MoneyView sterren aan verzekeraars op basis van prijs en voorwaarden. In allrisk-autoverzekeringen scoren ANWB, Ditzo en InShared de hoogste score op prijs. ABN Amro, Aegon en Interpolis pakken vijf sterren met hun polisvoorwaarden. MoneyView ziet wel een stevige terugloop in keuzevrijheid. In 2015 kon de vergelijker nog 80 allrisk-verzekering onder de loep nemen, in de huidige vergelijking zijn dat er nog maar 44.

Bron: Moneyview