Als de taxibranche geen maatregelen neemt om de verkeersveiligheid van chauffeur te verbeteren dreigt onverzekerbaarheid van de beroepsgroep. Hiervoor waarschuwt het Verbond van Verzekeraars. Met name jonge chauffeurs zouden de schadelast fors opdrijven.

Weurding: ‘Verzekerbaarheid taxi’s in het geding’

Taxichauffeurs zijn relatief vaak betrokken bij ongelukken. Vooral jonge, zzp’ende chauffeurs veroorzaken veel schade, meldt het Verbond van Verzekeraars. “Het gaat dan met name om jonge chauffeurs die letselschades veroorzaken van soms meer dan een miljoen euro”, zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond.

Drie keer zoveel ongelukken

Volgens het verbond gebeuren er relatief drie keer zo veel ongelukken met taxi’s als met normale auto’s. Jaarlijks krijgt een op de zes taxi’s een ongeluk, tegenover een op de twintig auto’s. Weurding: “Het is ‘twee voor twaalf’. Dat betekent dat als de taxibranche geen actie onderneemt, de verzekerbaarheid van deze groep in het geding komt.” Het Verbond pleit onder meer in het NOS-journaal voor meer onderzoek (door overheid) naar maatregelen om de verkeersveiligheid van taxichauffeurs te verbeteren.

Al langer een issue

De dreigende onverzekerbaarheid van taxibedrijven is al langer een issue in de branche. Afgelopen zomer erkende het Verbond naar aanleiding van een onderzoek door het Financieele Dagblad al een gebrek aan concurrentie op dit terrein.